File : Stadin Säkki

 
 

Syntyperäinen stadilainen, Joke Linnamaa tunnetaan levy- ja radiojuontajana nimellä "Stadin Säkki". Joke on Munkkiniemen kasvatti ja hän pääsi ylioppilaaksi Munkan Yhteiskoulusta. Tämän jälkeen hän on opiskellut Kauppakorkeakoulussa, oppinut englannin kielen Cambridge University:ssä kesinä -63 ja -64. Ruotsin kieli kohentui
3:n ja puolen kuukauden työpraktiikkaa kerätessä Etelä-Ruotsissa. Joke aloitti levymusiikkijuontajana v.1968 marraskuussa, toimiessaan Kauppakorkeakoulun oppilaskunnan ohjelmapäällikkönä. Tänä päivävänä Joke tekee edelleen retro-dj-keikkoja, niin yrityksille kuin yksityisellekkin.

Joken meriitti lista on pitkä. Hän on ollut toteuttamassa kolmet Hiihdon MM-kisat, samoin Jääkiekon MM-hallitunnelmat on luotu kolmasti ja viimeksi MM2005-projektin päälavan juontaja/haastattelijana. Joke toteutti myös kisojen musiikkipisteiden teemat.

Radioura:

Vuonna 1980 Joke toimi Klaus Thomassonin kanssa YLE:n Radion Viihde 1:llä ohjelmassa "Lainelautamusaa Keski-Eurooppaa ja USAa". Ohjelmassa yhdistettiin Klasun twoliner-komiikkaa sekä popin klassikkoja. Ohjelma oli siinä mielessä radiohistorian kannalta erikoinen, että juuri tässä ohjelmassa otettiin käyttöön, ensimmäistä kertaa ns. "jinglet", eli lyhyet äänipätkät, jotka sisälsivät asematunnuksia, mainoksia ja musiikkia. Joke jatkoi YLE:ssä samalla osastolla vielä pari vuotta, toimittaen lauantaiaamujen makasiiniohjlmiin 15 minuutin pituisia musiikkispesiaaleja. Joke teki v. 1983 4-osaisen "Hurriganes-historia"-radiodokumenttisarjan YLE:lle, olihan hän toiminut Hurriganes-yhtyeen kiertuemanagerina Ruotsin ja ulkomaiden kiertueilla vuosina 1975-80.


Vuonna 1985 Joke astui Oy Radio Ykkönen-Radio Ettan Ab:n palvelukseen, jossa hän ensin vastasi musiikkikirjaston kokoamis- ja juontotehtävistä. Hyvin pian tämän jälkeen hän siirtyi ohjelmapäällikön tehtäviin. Ohjelmapäällikön vakanssin lisäksi hän toimi Radio Ykkösen iltapäiväohjelmien juontajaksi arkipäivinä. Ja mikä parasta: lauantai-iltapäivisin "Oldies But Goldies"-ohjelman vetäjänä. Ohjelma saavutti ennen kuulumattoman suosion ja nousi nopeasti Helsingin kuuntelulistan kärkeen. Kun Radio Ykkönen tuli tiensä päähän 16.12.1995, niin Joke toimitti radioaseman viimeisen lähetyksen, kuuntelijoiden itkiessä valtoimenaan suorassa lähetyksessä. Radio Ykkönen lähetti siis ohjelmaa aivan toimilupansa viimeiseen hetkeen saakka.
Joken motto on ollut aina : "Radio on intiimi ja aktiivinen ystävä".

Radio Ykkösen jälkeen Joke oli perustamassa U103-paikallisradioasemaa, joka oli musiikkiprofiililtaan puhtaasti suurten ikäluokkien helsinkiläinen paikallisradio. Joke toimi hallinnollisten tehtävien lisäksi aseman yhtenä juontajana. Asemaa tehtiin suurella sydämmellä. Kun Sävelradio aloitti toimintansa, aseman musiikkikirjaston n. 2000 kappaleen peruskirjaston kokoaminen oli Joken vastuulla, yhdessä Arto Hietasen kanssa. Hietanen myös toimi tuottajana sunnuntai-iltapäivisin lähetetyssä ohjelmasarjassa "Kaksi Tuntia Legendaa", jossa Joke haastatteli kaikkien merkittävien suomalaisartistien ja musiikkielämän vaikuttajien urakäänteet ja soitti heidän elämänsä tärkeimmät levyt. Vieraina oli Dannystä, Johnnysta ja Kirkasta alkaen myös merkittävimmät säveltäjät, sanoittajat ja sovittajat. Joke ja Arto Hietanen vastasivat myös urheiluradioasema Sport FM:n perusäänitekirjastosta, eli kaksikko toimitti n. 1800 musiikkikappaletta (lisätietoineen). Kun radioasema aloitti lähetyksensä, niin Joke toimi keskipäiväjuontajana puolitoista vuotta, aina aseman lopettamiseen saakka. Joke teki syvähaastattelut kaikista Suomen Moottoriurheilun maailmanmestareista. Valitettävasti ainoa mestari, joka jäi ohjelmasarjasta puuttumaan oli ralliautoilija Hannu Mikkola, sillä hän saapui lähetyspaikalle 6 tuntia myöhässä, jolloin ohjelmalle varattu aika oli ehtinyt päättyä moneen kertaan.

Vuodet 2004-2006 Joke piti ansaittua sapattivapaata radiotyöstä. Osa syy tähän oli se, että Joken kannalta sopivan profiilin omaavia asemia oli vaikea löytää ja resurssit olivat muutoinkin rajalliset. Vuonna 2005 Joke toimi Nelosella ratamoottoripyöräilysarjan selostajana Matti Kiiveri aisaparinaan.

Joke tekee musiikkijuontajan töitä edelleenkin, eli hän keikkailee 4-8:n keikan kuukausivauhtia. Hän tekee hyvin monenlaisia keikkoja, ympäri Suomea : Back To The Sixties-tapahtumat, Hiihdon MaailmanCupin avajaiset Rukalla, yritys- tai yksityistilaisuudet. Joken henkilökohtainen musiikkikirjasto täyttää 39 vuotta, eli musiikkia löytyy todella paljon eri vuosikymmeniltä.

Joke Linnamaa valittiin v. 2005 "Radio Hall Of Fame"-persoonagalleriaan Pullakuskien, Outi Popin ja Markus Heikkilän kanssa ensimmäisenä. Perusteluna radiotoimittaja Juha Kakkuri sanoi : "Tämä mies toi jinglet eetteriin ja on timingin ja flow:n alullepanija Suomen radiokartalla."

Radio ja radio-ohjelmien toimittaminen on aina ollut Joken suurin rakkaus. Suora lähetys on haaste ja viime kädessä toimittaja itse vastaa aina tuloksesta.

Ääni on aktiivinen ystävä!


Suosikkikappaleeni

The Beatles - Roll Over Beathoven

Tarina pähkinänkuoressa